סיפור קטן,
הקציצות הללו נוצרו מתוך געגוע מטורף, לקציצות ברוטב,
רוטב עדין, מבוסס עשבי תיבול משגעים, מעט חמצמץ, פעם, הן היו עשויות מעוף טחון,
היום הן עשויות מקינואה, שעועית לבנה ועוד.
אלו היו הקציצות של חברתי רויטל.
כמה שלא הכינה, תמיד נחטפו.
שאלתי את הבן הגדול שלי, אם זוכר, אמר בטח ובטח.
הלוק שלהן, בהיר, הטעם, מעודן,
הרוטב משגע.
השילוב של הכל ביחד, עבורי סוגר כמה וכמה פינות של געגוע ושמחה.
כפי שאתם שמים לב, הלכתי על מנה ירוקה.
מלאה בירוק.נטולת גלוטן.
הרכבתי אותה, כך שתהייה מושלמת, עשירה, מזינה,
מבחינת חלבונים איכותיים מהצומח, ויטמינים, מינרליים וכמובן פחמימות איכותיות.
בדגש על ברזל,
שנמצא בשעועית, בקינואה, באפונה, בעשבי התיבול הירוקים, בסויה או בכוסמת שבחרתם להשתמש.
חס ו…שלא יהיה חסר.
המתכון :
למצרכים :
לקציצות –
2 כוסות קינואה מבושלת, מסוננת היטב
1 1/4 כוסות שעועית לבנה מבושלת ורכה מאד, מסוננת היטב
1 גזר מגורר דק
1/2 בצל מגורר דק
1/2 כוס קמח סויה/קינואה/כוסמת
1 כף שמן זית
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית פלפל שחור טחון טרי
1 כפית מלח עשבים
1/2כפית כמון
2 כפות מיץ לימון
מצרכים לרוטב –
1 בצל קטן קצוץ דק
2 שיני שום
1 כף שמן זית
1 וחצי כוסות עשבי תיבול קצוצים, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, נענע, טימין…
1/3 כפית פתיתי צ'ילי
1 כפית מלח מתובל
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
1/2 כפית סירופ מייפל/סוכר חום
3 לימונים פרסיים
1 כוס אפונת גינה מופשרת
1 וחצי כוסות מים
אופן ההכנה :
לקציצות –
לטחון הכל יחד בקערה.סטיק ידני, יעשה את העבודה בקלות.
להכניס לשעתיים מנוחה במקרר.
לחמם תנור ל 200 מעלות.
לרפד תבנית אפיה גדולה בנייר אפיה ולשמן את הנייר.
בידיים לחות, לכדרר כדורונים חמודים וקטנים.לי יצאו מהכמות הזו, כ25 כדורים.
לסדר אותם יפה יפה בתבנית.לטפטף טיפת שמן זית על כל קציצה.להכניס לאפיה של כ 20 דקות, לוודא שהן יציבות מאד וזהובות.להוציא להצטננות מחוץ לתנור.
לרוטב –
בסיר/מחבת, לטגן בכף שמן זית, את הבצל והשום על אש קטנה.
להעביר למיכל טחינה, את הבצל והשום ואת כל שאר מצרכי הרוטב ולטחון היטב, פרט ללימונים הפרסיים והאפונה.
להחזיר לסיר/מחבת, לערבב היטב, להוסיף 3 לימונים פרסיים מעט מבוקעים, את האפונה, לבשל יחד רבע שעה על אש בינונית נמוכה.
לטעום ולתקן טעמים.
להכניס את הקציצות לרוטב, לבשל עוד 2 דקות ולהגיש.
*** הצעת הגשה : עם אורז, קוסקוס, פירה, פסטה ***
היי עדי, נראה נהדר, מחכה לנסות!
הכמות של השעועית היא לאחר בישול, נכון?
וגם, מה זה מלח עשבים?
הי טליה,
תודה רבה!
אכן לאחר הבישול.
מלח עשבים, מלח מתובל, ניתן לרכוש כמותו בכל בית טבע.
הי עדי, הכנתי את הקציצות ויצא מעולה! אז תודה רבה! שאלה לי, אני רוצה להכען שוב ואין לי קמח קינואה, כוסמת… ואין לי אפשרות לטחון. נראה לך שיצא טוב עם קמח כוסמין? או המלצה למשהו אחר יותר זמין.
הי אורה, נהדר! כל קמח איכותי יהיה פה טוב!
היי עדי,
הכנתי כבר פעמיים את הקציצות (בינתיים ללא הרוטב) והן יצאו ממש טעימות, בפעם השניה החלפתי את הגזר בברוקולי!
שאלתי היא האם לדעתך יהיו טובות אחרי הקפאה, אני צריכה מנה יומית פעם בשבוע לילד שלי 🙂
הי טליה, שמחה שאהבתם.אין סיבה שלא תצאנה טובות לאחר הקפאה, כמובן בלי הרוטב.
הי עדי, אפשר לוותר על הלימון הפרסי במתכון?
והאם לחילופין יתאים לבשל אותם ברוטב עגבניות?
תודה מראש
הי סמדר, אפשרי, לוותר, להוסיף מה שאוהבים, כנ"ל גם לגבי רוטב העגבניות
היי עדי,
תודה רבה!
הכנתי ויצא מצויין.
הקציצות טעימות מאד.
הפעם צירפתי אותן לרוטב עגבניות. בפעם הבאה מתכננת להכין עם הרוטב שלך.
הי סמדר, בשמחה ותודה גם לך.שמחה שאהבתם! רעיון מעולה לשלבם גם ברטבים אחרים.
היי עדי, בא לי להכין את כל הקציצות באתר (: יש לי מלא שאלות לגבי הקמחים – הסוגים שמופיעים פה במתכון זה בזכות ערכים תזונתיים או המרקם שנותנים? אין לי אף אחד מהם. קודם כל אם אפשר להמיר למשהו אחר? קוואקר? שנית האם אפשר לטחון במטחנת תבלינים ? ודבר שלישי אצלי בבית לא משתפים פעולה עם כוסמת, גם כקמח זה מאד דומיננטי? תודה !
הי ירדנה יקרה, שאלה מצויינת.שילוב קמחים, הם בעיקר לשם הזנה, גיוון, העשרת המנות, התאמה לתזונה נטולת גלוטן…אפשר ללכת על הפשוט מוכר וזמין, קמח חיטה , כוסמין, גם קוואקר…לאט לאט להכניס עוד ועוד…