אוקטוברפסט טבעוני – פסטיבל הבירה במינכן, במתכונת טבעונית וחגיגית כיאה לכזו

אוקטוברפסט טבעוני – פסטיבל הבירה במינכן, במתכונת טבעונית וחגיגית כיאה לכזו

אני חיה פה, במינכן, לא מעט זמן וזה לא הסבב הראשון, יש שלפני הילדים ויש עם.
שבע שנים שאנו גרים במינכן, מעוז הקלאסיקה האירופאית במלואה ובמייטיבה ועדיין מתרגשים עם ליבלוב ראשון של קיץ, מעט מתקדרים עם נשירת העלים בסתיו.הוא כבר כאן.
וחלק מההייליטיים של התקופה, איך לא, הוא האוקטוברפסט, פסטיבל הבירה הגדול בעולם!
העיר בבלאגן מטורף, בלאגן מסודר כמובן.אלפי אלפי אלפי מבקרים, שנה שעברה דווח על 7 מיליון מבקרים מכל העולם, העיר תוססת, רועשת, קבוצות קבוצות, של תיירים, של מקומיים, יוצאים לחגוג, בלבוש בווארי מסורתי, לא משנה אם את מישראל וההוא מטורקיה.
never say never , אחרי כל כך הרבה שנים, זו לי הפעם הראשונה, שהעלתי על עצמי את הדירנדל, השמלה החגיגית, המסורתית של הנשים, השנויה במחלוקת, מחלוקת ביני לבין עצמי, כמובן.
גם הילדות וגם המבוגרות, מתקשטות להן, זו ההזדמנות לצאת בבגדי החג המפוארים, שגם פה יש אופנה, מה שווה ומה לא, איזה בדים, שילובים, עיצובים, קישוטים, כמה בחוץ, מה נראה ומה חבוי.
הגברים, גם הם, בלבוש מסורתי בווארי, מכנסי עור, יש כבר חיקויים, חולצה משובצת אדום לבן, שלייקס, גרביים/חותלות תואמות, כובע וג'קט.
ואם יצא וקר, לא נורא תכף מתחממים…

הפסטיבל הזה הוא שוויץ אחד גדול של המינכנאים, בבירה שלהם, המקומית.ואיך לא, לקראת הפסטיבל/המהומה, יש מבשלות בירה, המוציאות בירות 'מיוחדות לאוקטוברפסט'.שלא ניתן למצוא אותן, בשום יום אחר בשנה.פסטיבל בירה, מה לעשות, משמעותו, פשוטה וברורה, לשתות בירה והרבה.יש כאלה שלוקחים חופשה ומתפקדים יום ביומו, מהבוקר ועד הבוקר הבא…אז מי שמגיע לעיר בין  22/9-7/10 חשוב שידע מה מתרחש בעיר כולה ובאזור עצמו של הפסטיבל…לטוב ולפחות ממנו.
לא אאריך, אך מקורו של הארוע, איך לא, אי שם בתחילת המאה השמונה עשר, עבר תהפוכות ושינויים, הושפע מהמלחמות, מהמפלגות ועדיין בועט חזק ויציב בכל שנה מחדש וכולה הסיפור התחיל מלודוויג הראשון שהתחתן עם תרזה, שבחתונתם צויינו ונחגגו מרוץ סוסים ושתית בירה…ככה זה שהחיים קשים…מרוץ הסוסים הסתיים במרכז העיר, כיום, לא רחוק מהתחנה המרכזית ומאז הפסטיבל נחגג שם, בשדות תרזה Theresienwiese.
ועם בירה שזורמת בברזים, בורידים ובעורקים, טוב וחשוב שתהייה תקרובת תואמת, בווארית טיפוסית, ככה זה מסורת…מי אני שאתווכח.

לא סתם בשתי ידיים ובשמחה, חטפתי את ההזדמנות, לשתף עוד קצת מהחיים שלי, שלנו, ששם, קצת רחוק ועדיין קרוב.
פה אוקטוברפסט וממש ממש באותו זמן, יופי של עיתוי, נחגוג כולנו את סוכות.כל אחד וחגיגתו.
אז מיקס ומש, חגים ומועדים, חגיגות, שמחות וחיבוקים.
אז אוהל, חמוד, על המרפסת, 'חדר' מפלט, בימים קרים וגשומים, הופך לסוכה בימים של חגים וקישוטים ויום לפני לאוהל חגיגת חג הבירה.
והופס הפקה כייפית, הצצה קטנה, לאוהל טיפוסי, שולחן וקישוטים, תקרובת אותנטית וחברה שהיא גם שותפה, למסעות ולטיולים שלנו בעולם.
גלית, גרה לא רחוק ממני, הכרנו בשבת אחת קייצית וחמימה, כשיצאנו לטייל באגם מקסים באזור, שבראש ההר הגבוה לצידו, יש מלון חמוד, בווארי, מן הסתם, עם חצר גדולה, נופים משגעים, אוויר צלול ובירה גם, לצידו בריכה קטנה ומצננת.התמקמנו…וקולות הרקע, היו…'אבא, זרוק ת'כדור', בעברית כן? השאר הסטוריה.
מעבר לזה שהיא חברה ושותפה, היא מוכשרת פיייי, בטירוף.מעצבת פנים, אומנית, יוצרת, תקתקנית, עם טביעת עין וצבע, טעם וריח, יופי ואסתטיקה ובטח שכחתי עוד בדרך…

למי שטרם ביקר בפסטיבל כזה, קשה לתאר ולהסביר מה מתחולל שם.מתחם ענקי, אוהלים גדולים, המכילים אלפים, שולחנות ארוכים, ערוכים, הרכבים המנגנים מוזיקה בווארית, תפריט אוכל, ידוע ומוכר…מלצרים ובירה בליטרים מתעופפת שם באוויר.הכניסה לאוהלים בתשלום ובהזמנה מראש ולא שקל למצוא מקום…
במתחם לונה פארק, דוכני אוכל ושתיה ועוד…גם מחוץ לאוהלים, ניתן להתרשם, להנות מכל מה שיש לפסטיבל להציע.
אז לנו יש אוהל אחד, קטן ומיוחד ובו ערכנו את השולחן, בצבעי וקישוטי בוואריה, פרחים, אוכל והרבה בירה.
אולי יתחשק גם לכם, לארח בסוכה, לארוחה בווארית חביבה, טעימה, קצת ריענון, קצת לצאת מהשיגרה…

מה התפריט:
פרעצל מקמח כוסמין (ברצן בהגה הגרמנית)
סלט תפוחי אדמה בווארי
נקניקיות ונקניקים
צ'יפסים מבטטות ותפוחי אדמה צלויים בגריל
כרוב כבוש
גבינה מתובלת מאד, נקראת Obazda
שקדים מקורמלים

לקחת את התפריט המקורי, להפוך לטבעוני, לשמור על האותנטיות, להקפיד גם על בריאות, זה כייף, מאתגר, שווה ומפנק.

אם בחרתם ללכת על הקונספט במלואו או בחלקו, תוכלו לקחת קצת רעיונות לקישוט, עריכת שולחן, חלק או את כל התפריט,
קצת להפתיע, לגוון ולשתות בירה.
עם סוכה, עם אוהל, קצת מזה וקצת מזה, כאלו הם חיינו, מתובלים בהכל מהכל.

מותר ואפשר להגזים מעט באווירה…באקססוריז, אם לא עכשיו אי מתי…

אולי במקרה אתם תכף נוחתים בעיר ומתכוננים להשתתף באוקטוברפסט הקרב ובא?
אל דאגה, לשמחתיינו, יש כבר מבחר גדול יותר ומגוון יותר של מנות טבעוניות, מדוכן נקניקיות טבעוניות, לגלידות, לתפוחי אדמה בטופינג מבוסס שמנת סויה ותבלינים, שווארמה טורקית ובטוח שעוד מבחר שבכל שנה משתנה ומתרחב, כייף שככה.

אוקטוברפסט טבעוני – פסטיבל הבירה במינכן, במתכונת טבעונית וחגיגית כיאה לכזו

מתכון לפרעצל:
מצרכים:
1/2 ק"ג קמח כוסמין (השתמשתי במלא)
קובית שמרים טריה במשקל 40 גרם
250 מ"ל חלב שקדים/סויה חמים
1 כף סילאן
1 כף מלח
2 כפות שמן קוקוס מוצק/חמאה טבעונית
3 כפות אבקת סודה לשתיה
מלח גס לפיזור על המאפים
אופן ההכנה:
שמרים, סילאן וחלב חמים, לערבב היטב בקערית.לתת לנוח לכמה דקות.להעביר את כל המצרכים (פרט לאבקת הסודה) לקערת המיקסר, עם וו לישה, ללוש כ 10 דקות.לכסות ולתת לבצק לתפוח, עד שמכפיל נפחו.לחלק את הבצק ל 8 חתיכות שוות.לגלגל לגליל ארוך, בערך 30 ס"מ, כשמרכז הגליל יהיה עבה יותר והקצוות דקים יותר.להכין את הפרעצל, לגלגל לצורה, לעיגול, את זרועות הגליל לקשר וליסגור היטב באזור העבה של הפרעצל.יש להדק, כדי שלא יפתח בהמשך.לחמם ליטר מים עם אבקת הסודה בסיר גדול.כשיש בועות, להכניס את הפרעצל, בעזרת כף גדולה מחוררת, להפוך אותו לתוך המים, להחזיק אותו עם הכף בעומק המים לדקה.להוציא, לסדר על תבנית אפיה, מרופדת בנייר אפייה.כך לעשות עם כל הפרעצלים.לחמם תנור ל 180 מעלות.לפזר מלח גס על הפרעצל.להכניס סיר/תבנית עם מים רותחים לתחתית התנור, ליצירת אדים.לאפות כ 20 דקות, עד שמזהיב ואפוי היטב.

נקניקיות משגעות
מתכון:
המצרכים:
200 גרם טופו רגיל
200 גרם סייטן
2 כפות מחית מיסו בהירה
3 כפות שמרי בירה
1 כף פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה חריפה
1 כפית כמון
1 כפית אבקת שום
1/2 כפית סילאן
1 כפית כורכום
1 כפית חרדל
3 כפות רוטב סויה
2 כפות רסק עגבניות
1 בצל סגול קטן קצוץ
1/2-1 כוס קוואקר גרוס דק
אופן ההכנה :
נכין את הבלילה: את המצרכים להכניס למעבד מזון או בלנדר ידני מספיק חזק, את הקוואקר לשלב בהדרגה, להתחיל עם מחצית הכוס.לטחון לידי בלילה כמעט חלקה.לטעום ולתקן טעמים.אם יש צורך לעבות עוד את הבלילה, עוד קצת קוואקר.חשוב לבדוק שניתן לגלגל נקניקיה, שהיא לא נדבקת ונותרת יציבה.תמיד בידיים משומנות ולא רטובות.
להכניס למקרר לחצי שעה להתייצבות.
לחתוך לרבעים נייר אפיה אקולוגי, לפי מנות.כל רבע להבריש מעט עם שמן, ליצור כדורונים בגודל פינג פונג מהבלילה, לשמן ידיים ולגלגל מעט בין הידיים ולהעביר לגילגול יפה לצורת נקניקיה על גבי הנייר המשומן, קל ונוח לגילגול, לקשור עם חוט  מיוחד לבישול או אפיה.
להרתיח מים בסיר גדול, להכניס את הנקניקיות הארוזות לבישול של 20 דקות על חום בינוני.
להוציא עם כף מחוררת ולהניח במסננת.
עקרונית הנקניקיות מוכנות.
אם בחרתם לצלות על הגריל, אם במחבת…הן יציבות אפילו להשתפד על שיפוד.
שמנו אותן לפני הצלייה.

אופציה מצויינת לקיצור דרך, אומנם הנקניקיות מעט פחות יפות, ניתן ליצור נקניקיות על משטח עבודה עם מעט שמן וכמו שהן, ללא עטיפה, להעבירן לבישול במים הרותחים.

גבינת Obazda משגעת
המתכון:
המצרכים:
120 גרם אגוזי מקדמיה או קשיו לאחר השרייה
150 גרם טופו רך, לא משי
100 גרם גבינת סויה ביתית או קנויה
1 כף שמרי בירה
50 גרם חמאה טבעונית
1 כף משחת מיסו בהירה
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כפית אבקת קימל טחונה
1 כפית מלח עשבים
1 כף מיץ לימון
1 בצל סגול קצוץ
להגשה – עירית קצוצה ואבקת פפריקה מתוקה/חריפה
אופן ההכנה:

את כל המצרכים, פרט אלה המפורטים להגשה, להכניס לקערת המיקסר עם להב הסכין או בעזרת בלנדר מוט חזק, לטחון היטב.שהגבינה תהייה יחסית חלקה במרקמה.
ניתן להגישה, בקערית, או לכדרר לכדור ולהגיש על צלחת/מגש עם שאר הדברים שבחרתם להכין.אם הגבינה סמיכה מדי, להוסיף מעט גבינה רכה, אם רכה מדי, עוד קצת מהטופו.להגיש עם הרבה אבקת פפריקה ועירית קצוצה.

צ'יפס בטטה
למתכון:
המצרכים:
2 בטטות קטנות/1 גדולה, קלופות ופרוסות לגפרורים
1 כף טימין טרי/מיובש
1/2 כפית אבקת שום טחונה אורגנית
1/2 כפית אבקת בצל אורגנית
1 כפית מלח עשבים
1כף שמרי בירה
1 כפית פפריקה אדומה/מעושנת
קורט צ'ילי
1 כף קמח אורז/טפיוקה

אופן ההכנה:
לחמם תנור ל 200 מעלות.
בקערה לערבב את כל המצרכים ולהעביר לתבנית אפיה מכוסה בנייר אפיה משומן.לאפות עד הזהבה בערך 25 דקות.

תפוחי אדמה צלויים בגריל

המתכון:
המצרכים:
5 תפוחי אדמה גדולים
שמן זית בנדיבות
מלח, פלפל, תערובת פרובנס, אורגנו, טימין, רוזמרין, מעט פתיתי צ'ילי
אופן ההכנה:
לקלף ולבשל את תפוחי האדמה.רכים, אך לא מדי.לחתוך למקלות, עבים יחסית, להעביר לקערה, להוסיף שאר המצרכים, לערבב בעדינות, להעביר לתבנית מרופדת בנייר אפיה, לחמם תנור ל 200 מעלות ולאפות עד הזהבה.

סלט תפוחי אדמה בווארי
מתכון:
המצרכים:
1/2 ק"ג תפוחי אדמה לבישול
1 בצל קטן – לבן או סגול
1/2 כוס ציר מרק ירקות
1 כף חומץ
2 כפות שמן זית או נייטרלי בטעם
2 כפות חרדל דיז'ון
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כוס עירית טריה וקצוצה
אופן ההכנה:
לבשל את תפוחי האדמה בקליפתם.לקרר ולקלף.לפרוס לעיגולים או קוביות גדולות.להעביר לקערה גדולה.בצנצנת עם מכסה, לערבב את כל מצרכי הרוטב, פרט לעירית והבצל.לשפוך על תפוחי האדמה, להוסיף בצל פרוס לחצאים, 1/2 כוס עירית קצוצה, לערבב בעדינות, כדי שתפוחי האדמה לא יתפרקו.לפני ההגשה, לפזר את שאר העירית ולהגיש.
אופציה מרעננת: להוסיף פרוסות מלפפון טרי דקיקות עם הקליפה.

וגולת הכותרת, שקדים מקורמלים, נכון לא הכי בריא, אך זהו המתכון של ג'ויה, הבת המקסימה שלי, שהשתתפה כמובן, בהכנות, בצילומים, בהפקה והיא הכינה את השקדים, שזה בין הפינוקים העיקריים שהיא אוהבת בשווקים בגרמניה.

המתכון:
המצרכים:
300 גרם שקדים טבעיים
200 גרם סוכר טבעי
12 כפית אבקת קינמון
קורט תוכן מקל וניל
100 מ"ל מים
אופן ההכנה:
שליש מכמות הסוכר, לערבב בקערית עם הוניל.
את שני השלישים הנוספים, הקינמון והמים, לחמם בסיר טוב.
לערבב היטב עם כף עץ.
להביא לרתיחה.להוסיף מיד את השקדים, להשאיר על אש גדולה.לערבב שוב ולתת לסוכר להתגבש.להוריד לאש בינונית, להמשיך לערבב ולא להתרחק מהסיר.להוסיף את שארית הסוכר עם הוניל, לערבב, עד שכל הסוכר מתייבש ומתגבש.להעביר את השקדים המקורמלים לתבנית, מרופדת בנייר אפייה, לקירור…ספרו לי ואספר לה איך יצא לכם ואם אהבתם…הריח אוחחח הריח!!!

הפוסט עמוס מכל ובכל טוב.
אירוח מדליק וכפי שכבר כתבתי, לגמרי מפתיע!
התלבשנו במיטב האופנה הבווארית,
הבאנו ניצבים חביבים, בני זוג וילדים,
מארחות מתוקות,
בירה והרבה, אוכל הכי הכי טיפקל למינכן, לפסטיבלים, בשווקים וכן, גם בבתים.
מקווה שהעלתי חשק בליבכם, לבוא ולבקר, באוקטוברפסט הבא, אותי ובכלל.
בישלנו, אפינו, צחקנו, קישטנו, ערכנו, שתינו בירה והרבה ממנה.