חמין (צ'ולנט) טבעוני
חמין זה חמין זה חמין
יש שיגידו מה ולמה, יש שחמין היה חלק משבת חורפית, חלק משבת עם בית בריח חמין.
עם זכרונות מלאים בטעם וריח, לא ניתן להתווכח.
אני זוכרת שבתות של חמין, זה היה כאילו יש תינוק בבית, לדאוג לו.
לקום לבדוק אותו, לתת לו מים, לוודא שהכל טוב איתו.
הצבע והריח שמעמיקים עם השעות, הנוזלים שמסמיכים…

ברור שחמין שייך לחורף, גם למדומה, הולך.אך מבחינת החום והכבדות, אינו שייך לאוכל בעונה חמה, קיץ.
סיר חמין שכזה, משולב קטניות ודגנים, ירקות שורש ועוד, יכול לסגור את פינת השבת מבחינת האוכל.לפניו, לצידו ולאחריו, רק ירקות, ירוקים, טריים, מתובלים במיץ לימון.הרבה שומר, המקל על העיכול.
לא אוכל לסווגו כאוכל בריאות ראשון במעלה, אך בהחלט כן כאוכל פינוק.
וגם כזה צריך, לפעמים.בטח ובטח שכקר.
שילוב המרכיבים הוא טוב, מנה הגונה של חלבון צמחי, גריסים מלאים, שהם מצויינים לכולנו.
חשיבות השרייה היא מהותית וכמובן שתהליך הנבטה, מיטיב עם העיכול, הספיגה של הקטניות.
זה פשוט וקל.אני עושה זאת פעמיים בחודש, משרה בקערות גדולות, בהרבה מים קטניות: שעועית לבנה ושחורה, אדומה, חומוס, מאש וכו.מחליפה את המים.בין 12-24 שעות.שוטפת, מסננת, מעבירה למסננות גדולות, מניחה על צלחת גדולה, שמים יוכלו לטפטף.כך עד שמתחילים לצאת הניבטוטים.אחת ל…באה לבקר אותם, מעל הכיור, מטפטפת עליהם מים, מחזירה לצלחת.לאחר שתהליך הנביטה צלח, ניתן להקפיא אותם במארזים.לנוחיות השימוש בהמשך.ממליצה להכין מארזים נוחים מבחינת הכמות, לדוגמה כמות של כוס, כך ניתן בקלות, לשלוף מהמקפיא, להפשיר ולשלב בתפריט היומיומי.
כמובן שניתן לשלב קטניות או לבחור סוג אחד בלבד.כנ"ל לגבי הדגנים, גם אורז, כוסמין, שיבולת שועל, כפי שהם בגרעינים שלמים, זה נפלא.
התאימו לפי אהבתכם, העדפותיכם, כן/לא גלוטן.
החמין הזה, הוא בייסיק.
כך הילדים שלי מאד אוהבים אותו.
התבשיל, אינו קווץ'.הכל יוצא אחד אחד, כי הנחנו בשכבות, הדגנים בשקית הבד.כך נחסוך תלונות ונזכה בחיוכים.
אז יאללה,
להשרות כבר את הקטניות,
מה לא תכינו חמין לשבת?

חמין (צ'ולנט) טבעוני
המצרכים ל 6 מנות:
1 כוס וחצי גרגירי חומוס לאחר השרייה 
1 כוס וחצי שעועית (איזו שאתם אוהבים) לאחר השרייה
3 בצלים
1/2 ראש שום
 3 כפות שמן זית
6 תפוחי אדמה קלופים, שלמים
2 בטטות קלופות, חתוכות לשלישים
3 גזרים, חתוכים לשלישים
5 תמרים, ללא גלעין
4 כפות סילאן
1 כוס גריסים, מושרים לפחות שעתיים + 1 כפית מלח + 1 כף שמן זית + 1 כפית פפריקה
תבלינים : 1 כף פפריקה מתוקה, 1/2 כפית פתיתי צ'ילי, 1 כף מלח, 1 כפית כמון, 1/2 כפית אבקת שום
אופן ההכנה:
להשרות את הקטניות שבחרתם, לפחות 12 שעות, תוך החלפת מים.יהיה מצויין גם להנביטם, לא הכרחי.
בסיר גדול, המתאים גם לאפייה בתנור, לחמם את השמן, לטגן 2 בצלים פרוסים גס.כשהבצלים מזהיבים, להוסיף מחצית הכמות שיני שום חצויים.לטגן יחד.
להניח מעל הבצלים המטוגנים את הקטניות.מעליהם לפזר את הבטטות/גזרים/תפוחי אדמה.לתבל עם התבלינים.לפזר רבעי בצל שלישי, שיני שום חצויות, תמרים ואת הסילאן לטפטף מעל.להוסיף מים, כ 5 ס"מ מעל גובה תכולת הסיר.להביא לרתיחה.להוריד את החום לבינוני.לבשל כשעה.
לחמם תנור ל 250 מעלות.
בשקית בד המתאימה לאפייה, להכניס את הגריסים, לתבלם.
לפנות מקום בסיר, להניח את שקית הבד, לדאוג שמרביתה תהייה בתוך נוזלי החמין.
לכסות את הסיר היטב.עם מכסה תואם.
להכניס לתנור החם! למשך כחצי שעה.
להוריד לחום 150 מעלות ללילה.
אני בודקת לפני שאני הולכת לישון, מוסיפה קצת מים, בודקת בלילה, אם יש צורך מוסיפה עוד קצת מים…חחח
בבוקר, לבדוק שהקטניות רכות, אם יש צורך להוסיף עוד מים.לבדוק שהגריסים בושלו היטב והם רכים.
יש מי שאוהב את החמין רטוב מאד, עם רוטב ויש מי שדווקא יבש יותר, כמו הילדים שלי.
שחקו עם זה והתאימו להעדפתכם.
הגישו חם! את הגריסים ניתן להוציא לקערה, או להגיש עם שקית הבד, יש לזה קטע.

* לממהרים או למי שאפיית לילה לא לרוחו, על הבוקר מוקדם, תתחילו את בישול הצ'ולנט על הכיריים.בשלו כשעתיים ואז לתנור בחום 200 מעלות, שעתיים ולהמשיך על 180 מעלות עד הצהריים, לבדוק נוזלים, בתאבון!!!

לאוהבי קונספט, קדירות, הכל בסיר אחד, אצרף להנאתכם שני מתכונים אהובים:
תבשיל קדירה מיקס דגנים מלאים, ערמונים, ירקות כתומים וכרובית

קדירה טבעונית, נטולת גלוטן, עם אורז אדום ומלא עגול, עדשים ושאר ירקות, צבעים ושורשים

המתכון

להפיק מסל בסיסי של מוצרים אוכל שטבעי לאהוב… בלי להשתגע
בלחיצת כפתור יגיע אליך המתכון ליצירת מעדנים מכובדים בלי מזונות מעובדים או מבשלים משועבדים
8 דובדנים של טעם באהבה ממני אליך
במתנה

לא תודה