מרק פו ויאטנמי – טבעוני צבעוני, אותנטי הכי הכי
הגיע הזמן לשתף, גם במרק הויאטנמי המופלא וגם בפיסת חיים, פיסה של מאחורי הקלעים, או הסירים, או רק פוסט או תמונה.
קודם כל הפוסט הזה, הוא המשך, לפינה החדשה שהעלתי לבלוג,
אוכל אותנטי מכל העולם, כמעט, אבל לא מתכון שניסיתי, שסיפרו לי…
אלא מתוך העולם שלי, האנשים שאיתי וסביבי, שיש לי ללמוד מהם דבר או אלפי דברים.
חברים יקרים לי, שפגשתי כאן, במינכן, עיר מגוריי, שהחיכוך האינטרנשיונל, הוא יומיומי, בצבעים, עמים, תרבויות, טעמים, שפות, אוכל…
הפוסט הראשון שאיתו השקתי את הפינה, היא עם אלברטו, חבר יקר שלנו, איטלקי משגע, יחד הכנו ניוקי, שאם עדיין לא הכנתם ניוקי בחייכם זה הזמן:
ניוקי איטלקי הכי הכי – בשני רטבים מטריפים
מאיטליה,
נקפוץ רחוק, נקפוץ עמוק,
עם מאי שלנו, הויאטנמית,
הישר לתוך קערת מרק פו ויאטנמי – טבעוני צבעוני, אותנטי הכי הכי
זאת מאי שלנו.
אישה אמיצה, שהחליטה, לעשות שונה ואחרת, כבר לפני 18 שנים, עזבה את הבית,
את האנוי Hà Nội, בירת ויאטנאם,
לטובת, אולי, חיים טובים יותר, לפחות לנסות, הבית תמיד נשאר בית עבורה.
היא הגיעה לגרמניה, התמקמה במינכן. עבדה במסעדות, לא לא ויאטנמיות, שלפני 20 שנה כמעט ולא היה מהן,
פגשה בחור ויאטנמי…נו איך לא, צריך להרחיק עד ל…כדי למצוא אותו, לפעמים.יש להם ילדה מקסימה, היום בגילה של ג'ויה שלי, תכף 14 וחצי.
והיא עדיין כאן. עובדת הרבה למחייתה. אוהבת את החיים שבחרה לה ולמשפחתה, 5 אחיות אמא אבא, כולם שם, עובדים קשה, חיים בפשטות וצינעה.
מאי לימדה אותי הרבה.
ממאי למדה 'חוקי מטבח' ברורים, שאיתם ורק איתם מתחילים להכין, לבשל אוכל ויאטנמי ולא משנה מהו.
ביקשתי ממאי, שנבשל יחד,
שתלמד אותי עוד סוד או שניים.
היא קטנטנה בגופה, עם גרמנית מתובלת ויאטנמית, אך קשוחה וחזקה לא פחות מכללי המטבח שעליהם מקפידה.
'לבשל יחד'?
בתרגום מאי, זה אני אבשל ואת תאכלי.
אני אבשל ואת תסתכלי.
אפילו שהצעתי להכין את הירקות, חס וחלילה לא לחתוך, רק לשטוף, לסנן…גם לזה יש לה את הדרכים והשיטות שלה.
ככה הפכו להם, 5 שעות, בנוכחתה, למסע מרגש, לעברו של עולם אוכל וטעמים ריחות ותבלינים, שקשה קשה לעמוד בפניהם.
אז קבענו לנו דייט.
רצתי מהר לפני שהחנויות נסגרות, לסופר האסיאתי בשכונה, לקנות מה שצריך, כמובן לפי הוראות, שכתבה לי, איך לא, בוייאטנמית…שאני אשבור את הראש והשיניים…
רגע לפני, קלטתי, שאין לי קערות מתאימות, למרק הויאטנמי, כפות ועוד, הצטיידתי, על הדרך התחדשתי.
בבוקר מאי הגיעה.
יפה מתמיד.
ערוכה ומוכנה. לבושה יפה, עם אודם אדום, עגילים וגרביון.
סוחבת איתה עגלה מפוצצת כל טוב.
הביאה מצרכים, שפחדה שלא אמצא בדיוק מה שצריך,
הביאה, צ'ופס סטיקס מיוחדים גם לבישול וגם לאכילה.
הביאה קערות, צלחות, סיר חשמלי ומה לא…
הראתי לה את הקערות שקניתי בהתרגשות,
בלי להתמהמהה בכלל, אומרת לי nicht schon (לא יפה)
das ist nicht vietnam (זה לא ויאטנאם)
לקחה קערת מרק וצלחת,לבנות מאויירות פרחים, מקלות, תחתית לצלחת – פלייסמנט,
כאלה שבחיים לא חשבתי שאשתמש בהם, או אצלם איתם,
ואמרה זה ויאטנאם!
חיבקתי אותה,
אמרתי תודה.
וברור שמה שאמרה זה מה שהיה.
כבר לא מעט פעמים, בכל מיני ערים באירופה וגם פה, במסעדות הויאטנמיות, תמיד מזמינה את הפו.
מרקים זו החולשה שלי.
ועוד כאלה.
הפו בשונה מבן דודו, שכנו, הראמן היפני, הוא עדין בטעמו.
הוא מבוסס ציר, כמעט צלול, בתיבול ייחודי,
מפוצץ ירקות, ירוקים, איטריות אורז ללא גלוטן, מעט מעט שמן,
כך שמתקבלת מנת עושר ואושר.
הירקות, כפי שהדגישה מאי שוב ושוב, חייבים להשאיר פריכים.
ואת הירוקים, להשאיר ממש טריים.
בואו נצא לרקוד יחד.
בתוך קערת מרק ויאטנמית.
לא יפה יפה,
אבל הכי הכי אותנטית, עממית, שמגישים איתה במסעדות העיר, האנוי.
מרק פו ויאטנמי – טבעוני צבעוני, אותנטי הכי הכי
המתכון:
המצרכים:
קודם כל המצרכים לציר המרק:
8 גזרים קלופים והקצוות קטומים
1 ס"מ שורש ג'ינג'ר מקולף טרי קצוץ
1 בצל לבן חתוך לרבעים
2 מקלות קינמון
2 כוכבי אניס
4 מקלות ציפורן
6 פטריות שיטאקי מיובשות (לאחר השרייה במים חמים)
1 כף מלח
1 כף סוכר גולמי
10 כוסות מים
למרק עצמו:
1 בצל קטן קצוץ דק דק
3 שיני שום כתושות
2 כפות שמן אבוקדו
הציר שהכנו מסונן
תוספות שנוסיף למרק ולהגשה:
1 חבילת טופו המרקם רך יחסי – חתוך לחצאי פרוסות (תציצו בתמונות)
1 חבילת איטריות אורז רחבות, לא הדקיקות (מושרות בקערה גדולה של מים פושרים)עד ריכוך, ניתן לבשל אותן 3-5 דקות ולסנן.
1 חבילת פטריות שיטאקי טריות/שמפיניון
1 חבילת פיטריות שימג'י
1 זר בצל ירוק
1 זר כוסברה
1/2 זר נענע
2 חופני נבטים
1 חופן אפונה שטוחה, קצוות קטומים
1 באק צ'וי קטן
פלפל צ'ילי – אופציונלי
אופן ההכנה:
חוק מספר 1,
הכנה מראש של כל המצרכים.
ירקות וירוקים, לשטוף, לקלף, לחתוך, לקצוץ, לכתוש, למדוד.
לבשל את הציר, שעתיים, על אש נמוכה. לסנן. ניתן להשתמש בגזרים ופטריות למתכונים אחרים.
כשהציר מוכן.
להכין את המרק:
בשמן האבוקדו, להזהיב את פרוסות הטופו, היטב, עד שנוצר קרום פריך וזהוב משני הצדדים. להוציא לצלחת.
להוסיף בצל, שום, ולטגן עד הזהבה, להוסיף את הפטריות לטיגון קצר ולהוסיף את הציר.
לבשל כרבע שעה.
לטעום ולהוסיף מלח, צ'ילי…לא הרבה, המרק חשוב שיהיה צח ועדין בטעמו.כל זה עוד לפני הוספת שאר המצרכים.
להוסיף את שאר המצרכים למרק, פרט לירוקים, לדקה שתיים, לתת מכת חום ולהשאירם פריכים וכמעט טריים.
לשים בקערת מרק גדולה מאד, ערימה של אטריות אורז, מהמרק עצמו, כשהוא רותח, מעל, את כל הירוקים.
ניתן להוסיף טבעות דקיקות של פלפל צ'ילי.
תעברו שוב על התמונות, כדי לראות את אופן ההגשה.
תהנו הרבה,
מוזמנים לקפוץ לביקור:
עדידוש באינסטוש
יצורף הייליט מיוחד לכבוד הפינה הויאטנמית.מוזמנים באהבה.
נשמע ונקרא ונראה נהדר. תודה, תודה
תודה יקרה, ימים טובים
מעורר חשק…
תחליף לשמן אבוקדו?
מאד כייפי, שמן זית!