גבינת סויה ביתית
קופצים לעומק הסיר,
גבינת סויה ביתית, אחותה הטבעונית של הגבינה הלבנה, הרכה…מתקבלת מעט צהבהבה, מצבעם
הטבעי של פולי הסויה.
תהליך הכנת הגבינה הוא סוג של 'גיבון' חלב הסויה.
השאלה שתמיד עולה ‚ למי, שמאיזו שהיא סיבה בוחר/ חייב לוותר על מוצרי חלב מן החי, היא מה עושים
בלי גבינה, יוגורט…ואחיותיהם.
אחת התשובות נמצאת בפוסט הזה, אל בהלה…תעקבו אחר ההוראות, בהתרגשות גדולה ותיצרו גבינת
סויה טבעית בסיסית.
ולמה בסיסית? כי ממנה ניתן ליצור מגוון עשיר בטעמים ותוספות, צבעים וטקסטורות. לבחירתם
ואהבתכם.
פשוטה להכנה, אמרנו? עשויה משלושה מרכיבים די נפוצים במטבח הטבעי, חלב סויה, לימון וחומץ
תפוחים. כשאני מכינה אותה, אני כבר מכינה משני ליטר חלב סויה, כך שבסופו של התהליך, מתקבלת
כמות של כ 550-600 גרם גבינה בסיסית.
מחלקת אותה לטעמים, משלבת במאפים ומגישה אותה עם נשנושים.
גבינת הסויה יחסית דלה בשומן, בעלת ערכי חלבון נאים, מתאימה למי ששומר על המשקל, נייטרלית
בטעמה.
הגבינה הזו נהדרת כמילוי לבורקס, למאפים, ללזניה, למריחה על לחם, כמטבל, לההפך למתוקה
וארומטית בעוגת גבינה או מילוי לבלינצ'ס, למאפי שמרים ועוד…
התהליך :
'גיבון' חלב הסויה
סינון הגבינה
הכנת הגבינה עצמה
לעבודה :
1 ליטר חלב סויה לא ממותק ( לגבינות ה'מלוחות', למתוקות אין בעיה, נהפוכו)
מיץ מלימון אחד עסיסי במיוחד
3-6 כפות חומץ תפוחים
לסיר גדול נשפוך את חלב הסויה ומיץ לימון.
על חום בינוני – גבוה ניתן לחלב לרתוח.
להוסיף 3 כפות חומץ תפוחים.
עם כף עץ לערבב בעדינות ולסיבוב אחד בלבד, את גושי הגבינה.
בשלב זה לבדוק אם נוצרו הרבה גושי/ענני גבינה בסיר.אם כן, להפסיק את הבישול ולהוסיף את 3 כפות החומץ הנוספות.
אם עדיין לא נוצרה מספיק גבינה, להוסיף תוך כדי בישול את 3 הכפות הנוספות של החומץ.
להפסיק את החימום ולתת לגבינה להמשיך להתגבש לידי גושים גדולים, כ 10 דקות.
בינתיים, לקראת הסינון, להכין, קערה, מסננת, בד סינון (יכול להיות בד המיועד לסינון, שתי שכבות של גאזה, מגבת כותנה).
כמובן שניתן לסנן ישירות לכיור…כמו שאני עשיתי.
להעביר את תכולת הסיר לסינון.
לתת למרבית הנוזלים לרדת ומיד להעביר את הגבינה לקערה.
זה הזמן לתת לה טקסטורה נאה ולבלנדר אותה בעזרת בלנדר ידני שנותן גם פה תוצאה טובה.
לא, הגבינה ממש לא טעימה עכשיו, היא ניטרלית בטעמה, חמה…עוד קצת, נהפוך אותה למלכה.
אז גבינה בסיסית יש.
מצרפת שלוש אפשריות לתיבול וטעמים, אהבתם, קחו, בא לכם תיבול אחר, נוסף לכו על זה.
לדעתי, הגבינה זקוקה לתיבול ראשוני- בסיסי של מלח, שמן זית ( תורם רבות לטקסטורה רכה וחלקה) ומעט מיץ לימון טרי.
השאר לבחירתכם וטעמכם.
אפשרות 1: עגבניות מיובשות, צלפים, בזיליקום, שמן זית, מלח גס, פלפל חריף צבעוני ושום.
אפשרות 2: שמיר, שום, שמן זית, מלח גס, פלפל חריף צבעוני.
אפשרות 3: פלפל קלוי קלוף, שמן זית, שום,טימין ומרווה מיובשים, מלח גס, פלפל צבעוני חריף.
אחרי שבחרתם תוספות וטעמים, הוסיפו אותם לגבינה הבסיסית וטחנו היטב עם בלנדר מוט.
עכשיו הגבינה כבר הרבה יותר טעימה, אם יש צורך תבלו עוד.
העבירו את הגבינה לצנצנת עם מכסה למקרר.
נראה מורכב, הכינו פעם אחת והבאה כבר תרוץ לה…
שלום
האם ניתן להקפיא גבינה מוכנה?
הי אילנה, אני פחות אוהבת, ממש כמו גבינה לבנה רכה לאחר הקפאה, הטקסטורה משתנה.
מה אפשר לעשות עם שארית החלב לאחר הסינון?
אני משערת שאת מתכוונת למים המסוננים, הם כבר לא חלב. בטח שמת לב שהם כמעט צלולים. לכן אני לא משתמשת בהם הלאה בבישול, אלא משקה את העציצים בהם.
ניתן להקפיא רק כחומר גלם ולא כגבינה בפני עצמה, המירקם מעט משתנה.
תודה על המתכון! האם לדעתך הגרסה המתוקה מספיק יציבה כדי לשמש כבסיס לעוגת ביסקוויטים? במתכון המקורי משתמשים בגבינת טופוטי.
הי פולה, בבקשה!
בהחלט!
מעדכנת שהשתמשתי בגרסה המתוקה של הגבינה גם לעוגת ביסקוויטים (עם קצפת קוקוס) וגם כמלית לבלינצ'ס ושתי המנות יצאו נהדרות.
שוב תודה!
נפלא ותודה!
מה אפשר במקום חומץ תפוחים?
מיץ לימון
חומץ, מיץ לימון
הי עדי, לעוגת גבינה,מה מוסיפים חוץ מסוכר ולימון?
הי דינה, הכוונה לגבינה שתתאים לעוגת גבינה? אם כן קראי את ההמלצה בפוסט עצמו.
כל מה שנמצא ברשימת המצרכים
היי עדי,
שמחה ללמוד ממך בכל הזדמנות, פשוט ממלא
הייתי שמחה לשמוע על הכנת חלב סויה ביתי..
תודה רבה !
בשמחה רבה ותודה! האם תוכלי לשלוח לי מייל או הודעה בפרטי? אשלח לך את כל המידע עבור המכשיר.
תודה! אני מכינה עם מכשיר בייתי
על איזה חלב סויה את ממליצה??
ללא המתקה, אלפרו אדום, הוא אופציה טובה
ביתי או אלפרו אדום
עדי תודה לך האם חלבסויה של תנובה טוב להכנת הגבינה ?
בשמחה.לא ניסיתי איתו
איזו כמות גבינה מתקבלת מאחד ליטר חלב סויה?
משתנה, אך עקרונית סביב 245-300 גרם
עדי שלום ותודה רבה על כל המתכונים .
מה המלצתך להכנת גבינת סויה שטעמה ניטרלי?
האם התיבול של שמן זית, מלח ולימון הוא מספיק?
יש לי בן מאוד בררן שאוהב רק את הגבינת סויה הקנויה של טופיטי ותנובה.
אנחנו חיים בפורטוגל ואין כאן גבינות סויה, לפחות לא שמצאתי.
האם המיץ לימון לא יהפוך את הגבינה לחמצמצה מדי?
אשמח ממש להמלצתך.
תודה רבה וחג שבועות שמח
הי טל, טעמה הנייטרלי, יתקבל עם מעט שמן זית לימון ומלח.גם אצלי לקח זמן עד שכולם התרגלו ומאז מבקשים רק בטעמים.הקטנה, עם פפריקה ושום, הגדול זיתים וטימין והגדול גדול הכל ביחד!!!
תודה רבה (:
יצאה גבינה מושלמת 🙏 תודה עדי על השיתוף של הידע והנסיון שלך.
נפלא הילה, שמחה שאהבת, היא מצויינת, היא בסיס לכל הרבה מתכונים ומנות שוות!!!
אפשר לעשות את הגבינה מחלב אורז-שקדים? למתכון של הבלינצ'ס שנראה מעולה!
לדעתי לא.תודה רבה!
הי עדי
הכנתי ויצא נהדר, אבל עדיין מרגישים את הטעם של החומץ. האם שלושת הכפות האחרונות של החומץ הכרחיות? כי לתחושתי הן הסיבה לטעם החזק.
חייבת לציין שבכל מקרה הגבינה ממש טעימה 🙂
הי אורנית, שמחה שאהבת.אם הגיבון טוב ומשמעותי אין צורך את כל הכמות.ניתן להגדיל את המינון של מיץ הלימון ולהקטין את החומץ.האם השתמשת בחומץ תפוחים איכותי?
הי אורנית, שמחה שאהבת.ניתן לשנות יחסים בין מיץ הלימון והחומץ.אם הגיבון טוב, אין צורך בכל כמות החומץ.
איכותי. יכול להיות שאני גם רגישה קצת לטעם של חומץ. אנסה בפעם הבאה להפחית בכמות.
תודה
היי עדי. תודה רבה על המתכון!:)
שתי שאלות קטנות..
1. האם ניתן לסנן בחיתול כותנה (כמו של תינוקות)?
2. כמה ימים נשמרת הגבינה במקרר?
שוב תודה:-)
הי סופיה, בשמחה!
בוודאי שניתן עם בד חיתול…שיהיה נקי וללא ריחות כביסה…
הגבינה נשמרת עד שבוע במקרר.
היי עדי, הכנתי את הגבינה, בתור התחלה הלכתי על הבסיסי ביותר,בהמשך אנסה כמובן גיוונים.
אני מנסה לשמור על המשקל, יש לך כיוון,אולי, כמה אחוזי שומן יש בה? לאיזו גבינה אפשר להקביל אותה? 5% ? 9%??
אני משערת שגם לכמות שמן הזית שאשים יש משמעות, ישנה כמות מומלצת? די שפכתי כמה שיצא ויצא עם טעם של שמן זית, כמובן שאין תלונות,כי אוהבת את הטעם,אבל אולי הגזמתי והעלתי את אחוזי השומן לשווא?
ממש התלהבתי ממה שיצא וללא ספק אמשיך להכין, אין בכלל מה להשוות לגבינה קנויה,שלא לדבר על זה שאני יודעת בדיוק מה יש בה.
מלא תודה על המתכון.
הי נעמה,
שמחה שהעזת לנסות למרות התהליך וההשקעה.
גם לטעמי היא גבינה מצויינת לכל כך הרבה שימושים ומנות.לגבי אחוזי השומן, לפי הבדיקה שערכתי, כמות גבינה מליטר חלב סויה לא ממותק, בערך 240 גרם גבינה שווה לגביית 5-6% שומן. כמובן שככל שתוסיפי שמן, התוצאה תשתנה.
תהני😊
הי נעמה, לכמות שנתתי במתכון, בערך 5 אחוז שומן.שמן זית הוא לשם מרקם קרמיות.שחקי, שני על פי העדפותייך.הגבינה הזו היא להיט!!! בסיס איכותי להכל!!!באהבה ממני
עדי תודה על מתכונים נפלאים.
האם תוכלי להסביר איך להכין חלב סויה ביתי
הי יואלה, בשמחה רבה!!! אעלה בהזדמנות פוסט שכזה.
שלום עדי,
ניסיתי להכין את הגבינה פעמיים מחלב סויה בהתאם להוראות, מיד לאחר הוספת הלימון זה נראה שמתחיל תהליך התגבשות אבל אחרי כמה דקות זה מפסיק ולא קורה יותר כלום. נשאר המון נוזל ומכל הכמות יוצאות כפיות בודדות של "גבינה" וגם הן מאוד מאוד רכות ונוזליות. אשמח אם תוכלי להסביר – כמה בדיוק צריך להרתיח והאם לאחר ההרתחה עדיף להשאיר על הכיריים החמים? האם כדאי לכסות אחרי הוספת הלימון/חומץ ולתת לזה להתקרר? מתי בדיוק להעביר לסינון?
המון תודה!!
גליה
הי גליה, משום מה לא קיבלתי התראה על הודעתך.נתחיל בשאלה, עם איזה חלב סויה השתמשת?
הי – באמת רציתי לנסות שוב את הגבינה ועכשיו ראיתי את ההודעה שלך – תודה! אני גרה בארה"ב משתמשת בחלב סויה אורגני של חברת silk. תודה רה
בשמחה והנאה!
היי חומץ תפוחים לא עושה טעם מגעיל?
וגם האם ניתן להשתמש במשקה שקדים של ויטרז?
הי בר, חומץ תפוחים בשילוב מיץ לימון, לא עושה טעם לוואי בכלל.אם יש בעיה איתו חומץ הדרים, יכול בהחלט להחליפו.ויטרז' שקדים לא יתגבן כמו הסויה.אז לא!
ראיתי שהמלצת הרבה על אלפרו אדום. אז לפני שמנסה, יעבוד עם דה ברידג'?
הי קרן, לא ניסיתי.לרוב אני מגבנת עם חלב ביתי.
תודה עדי על מתכון מוצלח!
יצאה לי כמות יפה של גבינה, מרקם שמנת הוספתי זיתים, מלח וקמצוץ אבקת שום.
תמר יקרה, שמחה כל כך שאהבתם!!!
הכנתי היום עם חלב סויה ללא תוספות של דה-ברידג׳, הרתחתי עם מיץ לימון והוספתי בסוף מעט חומץ תפוחים בהכנה עצמית. לאחר הקירור התגבן מעולה. הוספתי מעט שמן זרעי ענבים (לא רציתי את הטעם הדומיננטי של שמן זית), שום גבישי, שמיר מיובש, מעט צ׳ילי יבש ומלח גס וערבלתי בבלנדר מוט- יצא חלומי. אחרי כמה שעות ומיזוג הטעמים היה עוד יותר טוב.
תודה על מתכון מעולה!!
והוספתי גם מעט מיץ לימון בשלב הבלנדר 🙂
משגע!!!!
שרון איזה כייף, תודה רבה שחזרת לעדכן! באהבה גדולה
היי.
הגבינה יצאה נהדרת.
הוראות מדויקות.
להבא אכפיל חומרים.
מיכל יקרה! איזה כייף, שמחה שאהבת ושמחה שחזרת לעדכן!!!!
יצא ממש ממש טעים ומוצלח, תודה רבה! זה ממש משנה חיים.
לטעמי אפשר לשים יותר לימון במקום הכף ה3 של החומץ.
אם לא לא הצלחתי לטחון למרקם של גבינה לבנה- זה כי סיננתי מדי את הנוזלים? יצא לי כמו טופו מפורר וטעים
רינה – איזה כייף. מסכימה איתך לגבי המשנה חיים. צריך בלנדר שיטחן חלק!
היי 🙂
האם ניתן להשתמש בחצי מהכמות?
זא חצי ליטר חלב סויה, מיץ מחצי לימון, 3 כפות חומץ?
או שגם אם אני עושה חצי ליטר אז עדיין להשתמש בשאר המרכיבים בכמות המקורית שרשמת?
הי רחל, השאלה שלך – האם ניתן להכין מחצית הכמות? אז כן, הכל חצי הכמות, כל המצרכים. השאלה שלי למה? אם כבר משקיעים בהכנה – ניתן להשתמש בה לכל כך הרבה מתכונים ומנות שוות.