אז איך אפשר לקרוא לעוגה הזו? עם זה קמתי הבוקר.
קראנץ' שוקולד, זה אחלה, אבל לא מספיק,
עוגת שמרים, זה נהדר אך לא מדוייק.
תכף תבינו גם למה.
השבוע קצת סוויץ' בתוכנית, פוסט מתוק, לרוב עולה לקראת סופ"ש, עוגה לשבת, פינוקים למשפחה, אירוחים, ארוחה משפחתית, למה שלא נתפנק כולנו בעוגה מתוקה, שווה במיוחד, לכבוד השנה החדשה?

עוגת קראנץ' משגעת, או אולי מדוייק יותר יהיה לכתוב, עוגות קראנץ', הכנתי שתיים, אחת, עוגת שמרים נהדרת, מבוססת קמח כוסמין מלא, ממרח שוקולד ביתי מופלא והשניה,
זוהי גולת הכותרת, עוגת קראנץ' ללא שמרים אלא מבוססת מחמצת שאור,
קראתם? הפנתם? צעקתם יהההה? אמרתם לעצמכם, גם אני רוצה?
עוגת שמרים ללא שמרים, אני מתמוגגת לי, ברמות תענוג בלתי ניתפסות.
בחודש האחרון אני חיה, נושמת, חולמת מחמצת.המחמצת נותנת אותה בקאמבק משתולל, בועטת חזק וקדימה.
בואו ניתן לה מקום, טיפה של השקעה, סוויץ' בהערכות, קצת להתחמם ויאללה להכנס לעניניים.
למה לי מחמצת?

כולה קמח מים ואוויר…כן כן.
סבלנות.
מחמצת היא עיסה המורכבת מקמח, מים ושמרי בר.
מכינים  אותה מקמח ומים בלבד!!! 
נבגים של שמרי-בר הנמצאים בקמח באופן טבעי מתסיסים את העיסה.
מחמצת שאור היא תערובת חמוצה, שהכינונו מראש, המוכנסת למסת הבצק וגורמת לתסיסת הבצק ולתפיחתו. לחם המותפח על ידי מחמצת שאור תופח לאט יותר, השמרים הטבעיים שבמחמצת חלשים יותר מאלו המלאכותיים.
השאור הוא בעצם גידול טבעי של פטריות משמרי-בר שבקליפות הדגן- חיטה, שיפון, כוסמין ובאוויר.
מעלותיו ויתרונותיו, המשמעותיים קשורים בספיגה טובה וגבוהה יותר של מינרלים וויטמינים.
אכילה של לחם המבוסס שאור, אינה מקפיצה את רמת הגלוקוז בגוף, סכרתיים, מועדים ל…ובכלל, נקודה חשובה.
המחמצת הטבעית, יעילה גם בפירוק חלבון הגלוטן, מה שמביא להטבה למי שרגיש, או לא נוח לו עם ולאחר אכילה של מאפים משמרים תעשייתים-מלאכותיים.
השתכנעתם?
יש לכם מחמצת?

הכנתי שתיים, למי שיש כבר מחמצת ולמי שטרם, אבל ממש בא לו גם עוגת קראנץ' כייפית.
הייתי בשוק, זאת עם המחמצת, יצאה טעימה ויפה פי שתיים.
יש אמירות, העיקר הבריאות, פחות חשוב המראה,
האמירה שלי היא שהכל חשוב, 
בריאות, הזנה, אסתטיקה,  אהבה ושיהיה טעים לכולנו.
ובנימת ההתרגשות,
הוציאו יומנים, 
SAVE THE DATE 
14/1/19
אחלה מתנה לתחילת השנה החדשה,
'מחמיצות ביחד' – קורס הכנת מחמצת, פשוטה, זולה, זמינה, אחת ולתמיד.

לדף ההרשמה: מחמיצות ביחד – מחמצת לשנה החדש

להצטרפות לאיוונט/ארוע: מחמיצות ביחד – מחמצת חביבה לשנה החדשה!

השארו לעקוב, בניוז לטר, בדף הפייסבוק של 'דובדבנים' או באינסטגרם.

אם כבר מדליקים תנור, מכינים עוגה, מחמצת יש, תחילת שבוע עכשיו, תתפנקו עם כיכר לחם מחמצת, מעולה לסנדוויצ'ים.

עוגת קראנץ' שוקולד טבעונית – ללא שמרים!
הכמות מתאימה לשתי תבניות אינגלישקייק או שתיים עגולות קטנות בקוטר, 18ס"מ. או אחת עגולה גדולה
מצורפים 2 מתכונים, הראשון עם שמרים והשני עם מחמצת

המתכון:
המצרכים:
לבצק – 
1/2 ק"ג קמח כוסמין מלא (ניתן לשלב בין כוסמין מלא ללבן)
3/4 כוס מחמצת רכה/נוזלית או 9 גרם שמרים יבשים (טיפהל'ה פחות מכף)
1/3 כוס סילאן טבעי
2 כפות טחינה גולמית/שקדייה
1/2 כפית גרידת מקל וניל
כוס וחצי חלב מיקס אגוזים/שיבולת שועל/סויה
קרם שוקולד, למילוי – 
להכין לפי המתכון, בתוספת חלב צמחי כלשהו, למרקם של ממרח ולהמתיק במידת הצורך והעדפה שלכם (כמובן שניתן להשתמש בממרח קנוי)
להברשת העוגה: מיקס של חלב צמחי + קצת סילאן + שמן קוקוס נוזלי

אופן ההכנה:
לבצק שמרים – לחמם קלות (פושר וקצת) כוס אחת חלב מיקס אגוזים, להוסיף את השמרים, לערבב ולתת לנוח כמה דקות.
בקערת המיקסר, לשלב קמח, סוכר קוקוס, וניל, את כוס החלב עם השמרים והטחינה.
להתחיל בעירבול עדין, את מחצית כוס החלב הנוספת להוסיף בהדרגה ורק לפי דרישה של הבצק.
להעלות את מהירות המיקסר.
ייתכן ויהיה צורך בעוד רבע כוס חלב במידה ובחרתם לעבוד עם הכוסמין המלא.
חשוב שהבצק יהיה רך ומעט לח.
לעבד אותו כ 7 דקות.
לשמן מעט, לכסות במגבת ולתת לתפוח, עד שיכפיל נפחו, בערך שעה.
לחמם תנור ל 180 מעלות.
להוציא את הבצק מהקערה.
לעבד אותו שוב.
לקמח משטח עבודה.לחלק את הבצק לשניים.
לרדד לצורת מלבן מחצית הבצק, לעובי של חצי ס"מ, למרוח כמות נדיבה של קרם שוקולד.
לעשות זאת שוב עם מחצית שניה של הבצק.
לגלגל לרולדה.לחתוך באמצע לאורכה ולקלוע צמה משתי רצועות.כך עם המחצית הנוספת.
להעביר לתבנית, משומנת/מרופדת בנייר אפייה משומן.לתת תפיחה נוספת של רבע שעה, למרוח את הציפוי עם מברשת סיליקון ולהכניס לתנור החם.

לבצק עם מחמצת –  את מצרכי הבצק להכניס לקערת המיקסר עם וו הלישה.את הנוזלים לא בבת אחת.לאט לאט ובהתאם לצורך.ללוש 2 דקות על מהירות נמוכה.להמשיך על בינונית לעוד 8 דקות.הבצק צריך להיות רך, נעים ולח.להשאיר להתפחה של 6-10 שעות. אפשר להתפיח במקרר.לחלק ל 2 כדורי בצק.לקפל את הבצק כמה פעמים ולהשאיר להתפחה נוספת של 20 דקות, רצוי לכסות.לקמח משטח עבודה.
לרדד לצורת מלבן מחצית הבצק, לעובי של חצי ס"מ, למרוח כמות נדיבה של קרם שוקולד.
לעשות זאת שוב עם מחצית שניה של הבצק.
לגלגל לרולדה.לחתוך באמצע לאורכה ולקלוע צמה משתי רצועות.כך עם המחצית הנוספת.
להעביר לתבניות, משומנת/מרופדת בנייר אפייה משומן.לתת תפיחה נוספת  של כשעה בקיץ או כשעתיים בחורף.להבריש את העוגות.
להעביר לאפיה בתנור שחומם ל 200 מעלות, עם סיר מים בתחתית, לאדים.עם ההכנסה של העוגות לתנור יש להוריד ל 190 מעלות, עד שהעוגות זהובות ואפויות יפה.אם הן קטנות, בין 20-25 דקות, אם אחת גדולה, סביב 35 דקות.בידקו לפני ההוצאה מהתנור.

שנה אזרחית נפלאה וטובה לכולנו,
מחכה לתמונות משגעות,
עדי

ואם קפצתם ישר למתכון, מבלי לקרוא את הפוסט, מעדכנת גם פה, סדנת:
'מחמיצות ביחד – מחמצת לשנה החדשה' – 14-28/1/19