בינינו, יש מי מאיתנו שלא יתענג מגעגועים ופינוקים ממנה כזו של 'קציצוטופות'?
חלופה כל כך הולמת, למנות חגיגיות, שאהבנו, שהתרגלנו, שהיו מוגשות לצד דגן כלשהו או איזו פחמימה אהובה.

מה דעתכם,
על שילוב מנה כל כך, אביבית חביבית 😉
בירוק וצהוב,
בחמצמץ ופיקנטי,
מלאה בקציצות מופלאות, בירקות, שורשים, ארטישוק ירושלמי, זיתים, לימון…והיא כולה מן הצומח💚🌿
לשולחן החג??? ????????

קציצוטופות, טבעוניות עם ירקות שורש, ארטישוק ירושלמי, זיתים ועוד, ברוטב חמצמץ פיקנטי…
מה אגיד ומה אומר, הן רכות פנימה, טעימות פנימה והחוצה, פריכות מחוצה, מפנקות בטוטל.
יציבות, כייפיות ברוטב, נהדרות בסנדוויץ', עם סיונז – קישור, מלפפון חמוץ ועגבניה.
או בכלל לצד טחינה ירוקה וסלט קצוץ.
הבסיס שלהן הטופו, כאמור וכמדובר כבר רבות, הוא חומר גלם מופלא, סוג של קסם.
כל מה שניתן לעשות איתו.בפני עצמו, בשילוב, להפוף אותו לממרח, כמסה לקציצות, מאפים ועוד.
טעמו הנייטרלי, מאפשר להשתמש בו כחומר ביד היוצר.
בהקשר לפסח, כמובן שמתאים לאוכלי הקטניות, הרי טופו, עשוי סויה, שהינה קטניה משובחת ומומלצת לטבעונים.

…זמן טופו…
אז טופו עשוי במרבית המקרים, המקורי, מפולי סויה.
הסויה שייכת למשפחת הקטניות (חומוס, שעועית, עדשים וכו'), נפלא ומומלץ לשלב אותה בתזונה, בתכנון הארוחות השבועיות שלכם, כמו את כל שאר הקטניות המופלאות, אך ללא חשש.
היא פצצת חלבון, סידן וברזל,
היא העשירה מבין הקטניות בערכי החלבון שבה, היא מכילה את כל חומצות האמינו שחיוניות לנו, בהגדרתה נקראת חלבון מלא או שלם.
עשירה ומגוונת במינרלים וויטמינים כמו ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, מנגן, חומצה פולית ועוד.
הטופו הוא התחליף הצמחי האידאלי בתזונה הטבעית, למקור חלבון.
הוא דל בקלוריות ובשומן,
הוא גוש 'ספוג' ומהווה חומר גלם מופלא למנות אהובות ומוכרות, חומר גלם נוח ופשוט לעבודה.
חסר טעם ובעל מרקם ממושמע ומקבל אליו באהבה כל מה שנצרף אליו.
נהפוך אותו לשניצל, לטופו נאגטס, לחביתה, נכין ממנו גבינות וממרחים, נשלב בקציצות, בפשטידות ומאפים…
נשלב אותו במנות אסיאתיות, מוקפצים, סושי…
השתכנעתם?
בא לכם להתנסות בהכנה שלו?
יאללה בואו ובאהבה,
ניקפוץ לסיר חלב הסויה…
טופו בהכנה ביתית

לא צריך להתרגז על העדי הזו, אפשר לקנות יופי של טופו.ממש מצויין, אפילו במארזים גדולים וזולים יותר.
אורגני או לא, רך או מוצק, מהונדס או לא, מתובל, מעושן…
וכמובן להכין איתו שפע מנות מהממות, המהוות כיסוי חלבוני מן הצומח, מעולה, עשיר ומזין.
מצרפת לנוחיותכם קישורים למנות טופו חגיגיות נוספות,
הרי, כישראלים טיפוסיים….לא נסתפק במנה אחת עיקרית וחוץ מזה יש ערב חג אחד, שתיים, צהריים של אחרי…וזה לא נגמר כל כך מהר…
טופו ביתי צלוי, מקורמל – מוגש על מצע פירה שורשים, תפוחי אדמה ואפונה
טופו צרוב ומקורמל ממולא כל טוב – בתיבול אסיאתי ומוגש ברוטב משגע

 

קציצוטופות, טבעוניות עם ירקות שורש, ארטישוק ירושלמי, זיתים ועוד, ברוטב חמצמץ פיקנטי

המתכון:
המצרכים:
לקציצוטופות:
1 חבילת טופו
1 כוס עשבי תיבול קצוצים דק (פטרוזיליה/שמיר/כוסברה/עלי סלרי)
בצל לבן גדול מגורר דק
3 שיני שום כתושות
2 תפוחי אדמה קלופים מגוררים  דק
1 כוס קמח מצה
1/2 כוס שקדים גרוסים דק
2 כפות קמח טפיוקה/קורנפלור 
תבלינים : 1 כפית כמון, 1 כפית כורכום, 1/2 כפית אבקת שום מיובש, 1/2 כפית פתיתי צ'ילי/פלפל לבן טחון, מלח עשבים לפי הטעם, כן כן רצוי לטעום.
2 כפות שמן זית
1 כפית גרידת קליפת לימון, אופציונלי

לירקות והתוספות:
1 כרישה, מנוקה ופרוסה לעיגולים רחבים
1/4 שורש סלרי קלוף ופרוס גס
1 שורש פטרוזיליה קלוף ופרוס גס
4 ארטישוק ירושלמי קלופים וחתוכים גס
1 גזר לבן, כנ"ל
חופן זיתים מגולענים
חופן פלפלונים ירוקים
1 שומר פרוס גס
תבלינים: 1 כפית כמון, 1 כפית כורכום, 1/2 כפית אבקת שום מיובש, 1/2 כפית פתיתי צ'ילי/פלפל לבן טחון, מלח עשבים לפי הטעם

מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה: 
לקציצוטופו: לטחון את המרכיבים, פרט לתפוחי האדמה והירוקים.להעביר לקערה, להוסיף את שאר המצרכים, לערבב היטב.לתת לעיסה לנוח.לטעום, אם יש צורך להוסיף מה שחסר.
לחמם תנור ל 200 מעלות.לרפד תבנית תנור גדולה בנייר אפייה.משומן.
להכין קציצות, בידיים רטובות.בחרתי להכין אותם יחסית גדולות ומעט שטוחות.
להניח בתבנית.לטפטף טיפה של שמן זית על כל אחת מהן.
להכניס לאפיה עד שהן יציבות ומוזהבות מאד.להוציא, לתת להן מעט להתקרר.

להכין את התבשיל עצמו: בסיר גדול, עם תחתית כבדה, לחמם 2 כפות שמן זית.להוסיף את כל ירקות.פרט לזיתים.לטגן קלות, מעט מעט מוזהבים.לתבל ולהוסיף מים, בגובה הירקות.לבשל עד שהירקות רכים, אך לא מדי, שלא יתפרקו.
לטעום, לתקן טעמים.להוסיף את הזיתים.
להוסיף מיץ לימון.
לארגן יפה את הירקות בסיר ולפנות מקום לקציצות.להניחם בעדינות בין פרוסות הירק.
לבשל יחד כ 10 דקות או לחילופין להכניס לאפייה קצרה בתנור.
 

להגיש עם קינואה, פירה, אורז…מה שאתם כן אוהבים ומה שכן מתאים לכם, בחג זה.

מתכונים נוספים שפיתחתי לקראת החג הזה ממש, טריים ונהדרים:
פולנטה, חצילים ועגבניות שרי צרובים, בליווי פסטו רוקט, צלפים וצ'ילי פיקנטי